Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България излезе с кратка позиция относно поредната провокация на Северна Македония. В нея се казва, че МВнР не иска да влиза в "подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон".

Още по темата

Ето какво още пишат от министерството:

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония.

Позицията бе провокирана от изказване на македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, според който българите са "мизерници", а двата народа нямат нито обща история, нито общи корени.

Според Николоски, по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към Силяновска.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase